Naar Parijs met een boek in de hand

WP_20131210_006

De dames van This how we read brachten me op een ideetje: ze blogden een reeksje boeken over Parijs bij elkaar. Als Parijsliefhebster en schrijfster was het moeilijk niet op dit blogje te reageren. Ik zelf reis graag met literatuur in handbereik. En dus besloot ik hun lijstje aan te vullen met wat eigen literaire favorieten.  Voor Parijs is er natuurlijk heel wat literair moois beschikbaar. Patrick Modiano bijvoorbeeld staat ergens hoog in mijn to read-lijst, maar heb ik dus nog niet gelezen. Boeken die mijn bezoeken aan Parijs wel al kleurden zijn, in compleet willekeurige volgorde (en niet exhaustief):

  • A moveable feast van Ernest Hemingway, waarin Hemingway terugkijkt op zijn eerste schitterende armeluisjaren als schrijver in Parijs. Een feest voor de (nostalgische) Parijsliefhebber én voor iedere schrijver.
  • Kreeftskeerkring van Henry Miller: ook deze schrijver zette zijn eerste stappen in de literatuur terwijl hij honger leed in Parijs en passant in weinig flatterende bewoordingen vrouwen aan zijn, euh, pen reeg.
  • Henry en June en de andere dagboeken van Anaïs Nin. De minnares van Henry Miller, de psychoanalyticus Otto Rank et beaucoup d’autres, maakt van haar neuroses prachtige literatuur op een achtergrond van het frivole Parijs van de jaren dertig van vorige eeuw.
  • La Vie sexuelle de Catherine M. van Catherine Millet, de laat twintigste-eeuwse Anaïs Nin zou je haar kunnen noemen, beschrijft zeer precies én literair de vele posities, combinaties en plekken waarin ze in Parijs de liefde bedrijft met zowat elke man (of groep mannen) waarop ze haar blik laat vallen.
  • De hemel boven Parijs, is het debuut van Bregje Hofstede, waarin een universiteitsprofessor geïntrigeerd geraakt door een van zijn studentes. Bregje studeerde zelf een poos in Parijs en geeft je een inkijkje in het reilen en zeilen in de academische milieu’s. Een bezoek aan Lafayette wordt nooit meer hetzelfde na het lezen van deze roman.
  • Stadsliefde, scènes in Parijs is het boek waarin libris-literatuurprijswinnaar Adriaan van Dis in 2011 zijn liefde aan Parijs verklaart. Van Dis deed waar velen enkel van dromen : hij woonde in Parijs en schreef erover. Over de kruidenierster in zijn straat, de clochard aan zijn voordeur en de koudste manier om in de lichtstad zelfmoord te plegen.

Dat boek zat in mijn handbagage toen ik zelf een piepklein kamertje in Parijs huurde om inspiratie op te doen voor- en te werken aan mijn roman Dat is wat ik bemin, die zich deels in de Luberon, deels in Parijs afspeelt. Het is nog wachten tot augustus voor het boek in de boekhandels ligt, maar omdat, wie weet, u al begin deze zomer een tripje naar Parijs hebt gepland en graag nog wat nieuwe dingen ontdekt, maakte ik een google map waarmee u al wandelend en lezend een sneak preview van enkele Parijspassages krijgt. Klikken op de boeksymbooltjes en u krijgt een fragmentje te lezen.  Enkele vriendinnen testten de tips ter plekke uit en keurden ze goed. Al uw ervaringen zijn welkom!

Google map: Dat is wat ik bemin in 10 Parijsfragmenten

Een gedachte over “Naar Parijs met een boek in de hand

  1. Kijk echt uit naar die literaire trip doorheen Parijs! Dat is wat ik bemin, staat op mijn leeslijst voor augustus! Bedankt voor de fijne vermelding en extra boekentips!

Het woord aan jou

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s