Schrijfworkshops als alternatief voor therapie?

Het fenomeen is al wijd verspreid in de VS maar ook in Vlaanderen kennen schrijfworkshops voor het grote publiek al lang veel succes. Willen we met z’n allen aan de literatuur, of is er iets anders aan de hand?

In Why Talk Therapy Is on the Wane and Writing Workshops Are on the Rise geeft auteur en lesgever Steve Almond  (NYTimes.com) zijn visie: schrijven is helend. Voor veel mensen is deelnemen aan een schrijfworkshop een valabel, goedkoper én laagdrempeliger alternatief voor de dure gesprekstherapie waar bovendien toch nog altijd een beetje een taboe op ligt. Ik zou het niet beter kunnen verwoorden.

In mijn schrijfgroepen zie ik mensen groeien. Dat ze woorden vinden om hun ervaringen vorm te geven, dat ze vertrouwen leren vinden in hun eigen stem, dat ze manieren vinden om wat in hun omgaat vanuit diverse invalshoeken te bekijken is een bijzonder waardevol nevenverschijnsel van deelnemen aan een schrijfcursus.

Neen, we moeten niet persé met z’n allen de nieuwe Claus worden. Maar onze eigen oorspronkelijkheid terugvinden, beseffen dat elk van ons een verhaal heeft dat het vertellen waard is, dat onze gedachten, gevoelens en verbeelding een rechtmatige plaats hebben: dat zijn leerervaringen die een geschenk zijn voor ons verdere leven.

Lees hier : Why Talk Therapy Is on the Wane and Writing Workshops Are on the Rise – NYTimes.com.

Advertenties

Het woord aan jou

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s