Kinderwens op de agenda

Vandaag bespreekt de Commissie Welzijn van het Vlaams Parlement vijf wetsvoorstellen rond respectievelijk adoptie, fertiliteitsbehandelingen en pleegzorg. Een mooie combinatie, want het zijn even zoveel invullingen die mensen geven aan hun, nog niet vervulde, kinderwens.

Kinderen krijgen is een van die belangrijke fasen in een mensenleven die een grote impact hebben op wie we zijn en hoe we in het leven staan. Het is voor buitenstaanders vaak moeilijk te begrijpen hoeveel pijn het kan doen als een gezin stichten niet van een leien dakje loopt. Of je nu wacht op een adoptiekind uit Ethiopië of hoopt op een geslaagde ivf-behandeling: de emoties en de stress lopen hoog op. Een goede psychologische begeleiding bij het maken van een keuze zou minstens een deel van lijden kunnen verminderen.

Voor het Instituut voor Samenleving en Technologie mocht Isabelle Rossaert samen met Geertrui De Cock, mede-oprichtster van De Verdwaalde Ooievaar, en Sofie Vandamme een dossier samenstellen rond de impact van fertiliteitsbehandelingen en de inhoudelijke voorbereiding verzorgen van een rondetafel Kinderwens. Het IST formuleerde vier grote beleidsaanbevelingen die aan de basis liggen van de huidige wetsvoorstellen rond fertiliteitsbehandelingen.

Eerder schreef Isabelle Rossaert samen met Geertrui De Cock en Tinneke Van Haecke  ‘De verdwaalde ooievaar’, een boek vol getuigenissen van mensen over omgaan met een (nog) niet vervulde kinderwens. Het boek is te koop via de Verdwaalde Ooievaar.

> Naar de voorliggende voorstellen van decreet

> Naar de aanbevelingen rond Kinderwens van het IST

> Naar de Verdwaalde Ooievaar

> Het boek ‘De verdwaalde ooievaar’ kopen

 

Advertenties